Hockey i Slagelse af Villy Nielsen.
Slagelse Hockeyklub blev stiftet den 19. maj 1922, det var nogle lærere ved Vestre Skole, der tog initiativet til at starte foreningen, og det blev således også lærer Emilie Christensen, der blev foreningens første formand. Det varede kun godt et år, inden hun rejste fra Slagelse. Allerede i 1923 blev lærer Johs. Madsen formand, hvilket han var helt til 1937. Han fortsatte som træner for drengene til 1942.
I 1927 var guldsmed Carlo Jørgensen blevet valgt ind i bestyrelsen, det skulle vise sig at være et godt valg. Han var med i bestyrelsen i 20 år, deraf 17 år som kasserer og 3 år som formand. Johs. Madsen og Carlo Jørgensen gjorde et kæmpe arbejde for foreningen i de første 25 år. Alene det at finde egnede baner til at spille på var et stort problem, for at spille god hockey krævede det en tætklippet og jævn bane – dem var der ikke mange af i Slagelse i 1922.
Det første år blev der spillet på skolemarken ved Vestre Skole, derefter i nogle år på den lille eksercerplads på Rosenkildevej - den gamle kaserne, men brugen her holdt brat op, idet et par af de unge mennesker efter søndagens træning prøvede at ride en tur på oberstens hest. Det skulle de ikke have gjort, for det resulterede i at man blev smidt ud herfra.
Tilbage til skolemarken, indtil klubben i 1931 flyttede til banen ved Volden. Den lå der hvor Silvan og Nordvej ligger i dag. Af den gamle protokol fremgår det: ”1931 fik vi en ordning med Handelsstandens Boldklub, hvorefter vi kom til at spille på deres bane ved Volden. I 1932 overtog vi banen, med vej- og markudvalgets godkendelse. Vi betalte Handelsstandens Boldklub kr. 90,- for overtagelsen af bane og klubhus”.
Pasning af banen med opkridtning og græsslåning blev klaret af foreningens medlemmer. Slåmaskinen var en almindelig plæneklipper, det forslår jo ikke meget til en stor bane, men man kan meget når man vil. Mange gange blev der bundet en snor i maskinen, så der var et par til at trække, så gik det ellers rask derudad.
I 1940 fik man forbedret forholdene væsentligt, idet foreningen byggede nyt klubhus. Det var godt nok et træhus, men med plads til omklædning. Alt arbejdet blev udført af medlemmerne. Badeforholdene var dog stadig de samme dvs. med en vandhane i det ene hjørne af banen. Den blev gerne lukket omkring den 1. oktober for at den ikke skulle fryse.
Under krigen var man i Slagelse Kommune gået i gang med, som nødhjælpsarbejde, at udgrave og planere arealet på stadion, dér hvor vi spillede græshockey indtil 1997. Der blev lavet ikke færre end 6 baner, det var store fremskidt for idrætten i Slagelse. I 1949 var banerne klar til brug, og vi flyttede derud. Kort tid efter var de første omklædningsrum ved Frederikshøj færdige. Der var godt nok kun 2 rum og der var mange, der skulle bruge dem, men det var meget bedre forhold, end dem vi nogensinde havde kendt. De gode baneforhold var med til at skabe gode sportslige resultater, det er helt sikkert, at det var her fremgangen rigtig begyndte for Slagelse Hockeyklub.
Men forholdene skulle blive endnu bedre. I 1967 gik vi i samarbejde med SB&I i gang med at bygge vores eget klubhus. Det var en stor opgave, et muret hus på 530 m2, der blev bygget med frivillig arbejdskraft, det kunne formentlig ikke lade sig gøre i dag. Men dengang var der en flok idealister, der troede på at den kunne lade sig gøre. Med Poul Hald som igangsætter og mange murere i hockeyklubben lykkedes det at bygge huset i løbet af 1 år, det må siges at være flot.
I dag lejer vi vores hockeyrum i klubhuset og vi har en flot nyere kunststofbane, som vi bruger i sommerhalvåret og SB&I i vinterhalvåret. Der er ingen tvivl om at kunststofbanen har været et stort sportslig aktiv for Slagelse, og at det er nødvendigt med gode forhold og gode baner ses helt klart ved at i de første 25 år deltog Slagelse kun i sekundære rækker. B-rækken som svarer til 2. division i dag. I 1946 rykkede Slagelse op i 1. division med herreholdet. I starten fik vi mange tæv, der var langt imellem sejrene, men det blev bedre og bedre, og i 1957 vandt Slagelse det første dansk mesterskab, det var damerne der stod for det. I 1962 var næste gang, og her blev både damer og herrer mestre. Siden er det blevet til 26 danske mesterskaber til damerne og 26 til herrerne.
I 1980 indførte DIF officielt mesterskab i halhockey, og siden har Slagelse vundet 25 af disse mesterskaber. Samtidig har Slagelse igennem årene været godt med i alle ungdomsrækker med mange 1. pladser og gode placeringer. Dette er vel også en af grundene til succes, at man hele tiden har kunnet forny holdene med dygtige unge spillere. Man har aldrig været ude i det store generationsskifte, hvor et helt hold skulle fornys på én gang.
Klubben har målbevidst arbejdet på, at så mange spillere som muligt kommer til at spille mod udenlandske hold. Det gælder både for ungdoms- og seniorholdene ved kampe og turneringer både herhjemme og i udlandet. Det er dejligt at have gæster, det er også sjovt at komme ud at rejse, samtidig er det med til at højne standarden, og ikke mindst er det godt for sammenhold og kammeratskab.
Med det klima vi har her i Danmark er halhockey blevet en stor del af klubbens aktiviteter. Der er meget interesse for spillet. For tiden deltager klubben med hold i alle rækker i den hjemlige turnering, det er herrer i 1. og 2. division, damer i 1. division, junior-, drenge-, lilleput-, miniput- og microputhold i børne- og ungdomsrækkerne.
Internationalt er det også i halhockey, Slagelse har klaret sig bedst. I herrenes EuropaCup for mesterhold spilles der hockey i division A, division B og division C, hver med 8 deltagende hold. Op- og nedrykning med de 2 bedste og 2 dårligste hold. 2 gange har vi, i Antvorskovhallen, været vært for division B i herrerækken, og begge gange med stor succes. Sidst, i 1994 med en 1. plads og dermed oprykning til division A. Da man så i 1995 deltog i division A i Lille i Frankrig med en flot 6. plads, nok til af bevare pladsen i division A og foran så store nationer som Frankrig og Spanien, der måtte rykke ud.
Forhåbentlig vil Slagelse, også i de kommende år, kunne placere sig i toppen af dansk hockey, samtidig med at vi også internationalt kan klare os bedre. Der er i dag mange talentfulde spillere i klubben, det gælder lige fra de alleryngste, men talent gør det ikke alene, der skal vilje, energi og megen træning til for at blive rigtig dygtig.
Lederne i klubben, det gælder bestyrelsen, spillerudvalgene og trænerne, gør et meget stort stykke arbejde for at give spillerne de bedst mulige betingelser, alt sammen til gavn for Slagelse Hockeyklub.